Provide IT: Ledningen står inför ett stålbad

Det är något som inte har stämt i Provide IT. Bolaget som visade hög tillväxt och höga marginaler fick ordentliga problem med produktionen i slutet på förra året och aktien har hickat till – ordentligt. Mikrobolagsanalys reder ut.

Det blev en lyckad notering för Provide IT på Aktietorget . Inom fyra månader hade kursen klättrat från 8 kronor till 17 kronor. Det som drev på aktien var obefintlig skuldsättning, hög tillväxt och branschovanligt höga marginaler. Som förklaring hade man angett en egen utvecklad metodik.

Vd gick ut och förklarade att man ville växa genom förvärv. Det ville köpa något i Stockholm. Men för detta insåg ledningen att den hade för lite cash i kassan. En nyemission genomfördes till kursen 14 kronor. Mitt upp i nyemissionen lät ledningen avyttra viss del av befintlig innehav. Det blev en signal för marknaden som sänkte aktien.

Som lök på laxen vinstvarnade man inför Q3 på grund av produktionsproblem. Det pekades på uppdateringar som slagit fel och systemutveckling som nått en vägs ände. Ungefär. Ledningen hade därmed lagt förvärvsförhandlingarna på is och kavlat upp ärmarna för att jobba på golvet. Allt arbete med att leda företaget framåt på ledningsnivå avstannade.

Så sent som för en vecka sedan lät man vidare meddela att bokslutskommunikén har senarelagts på grund av hög produktionstakt och prioriteringar. Enligt Mikrobolagsanalys mening är det här mycket oroväckande. När ett bolag noteras medföljer ett administrativt och juridiskt ansvar gentemot dels aktieägarna, dels handelsplatsen. Det är ett förtroende och en relation som inte utan problem kan förändras på grund av prioriteringar ledningen gör. Det är valfritt att noteras.

Ledningen har sedan nyemissionen inte använt de medel som tagits in utan placerat medlen i en räntefond hos Nordea. Av de alternativ som står till buds så är valet det minst dåliga. Egentligen skulle man inte ha tagit in medlem från första början. Det bolaget hade kunnat göra var att föra förhandlingar och addera en klausul med hänvisning till nyemission i samband med förvärvet. På så vis hade bolaget inte behövt sitta med en kassa som inte genererar pengar. För aktieägarna (den skara som inte hänförs till ledningsgruppen) hade på sitt sätt kunnat placera pengarna mer fördelaktigt under tiden. Samtidigt ska man komma ihåg att ett bolag inte alltid kan styra över externa faktorer.

I det här fallet var det produktionsproblem som påverkade dels vinst, dels tillväxt, dels ledningens ”ledningsarbete”. Provide IT är ett ungt företag med en ung ledning. Däremot är styrelsen mer erfaren.

För att bolaget ska hämta sig från senaste tidens malörer bör det i någon utsträckning;

 1. skapar en intern arbetsstruktur som låter ledningen arbeta med att föra bolaget framåt,
 2. utarbeta arbetsrutiner för att minimera alternativt undvika produktionsmalörer,
 3. planera arbetet på sådant sätt att rapporter prioriteras med hänsyn till transparens,
 4. skapa realistiska mål som aktiemarknaden kan relatera till och som kan infrias.

Det som väger upp senaste tidens bekymmer är att Provide IT är ett ungt företag med en obeprövad intern arbetsstruktur. På plussidan ser vi ett företag som verkar inom en digital nisch med många tänkbara kunder, obefintlig belåning, bolaget har förvärvsagenda och har en framtidsplan för nya kontor. Allt hänger egentligen  på ledningen som har till uppgift att;

 1. Försvara marginalerna,
 2. Skapa tillväxt och
 3. Sunda prioriteringar (rätt sak får ta lång tid, fel sak eroderar förtroende och kapital).

Om eller när bolaget infriar nästa steg så finns det skäl att återfå förtroendet. Fram till dess har ledningen en del att bevisa.

Skribenten äger aktier i bolaget.

Annonser

2 reaktioner på ”Provide IT: Ledningen står inför ett stålbad

 1. Att ett så litet konsultbolag som Provide IT är börsnoterat är ingenting annat än oansvarigt och en typisk följdeffekt av allmän börshausse. Med 12 anställda kommer man att ha en enorm volatilitet i resultaträkningen och som utomstående investerare blir det omöjligt att följa upp om ledningen sköter sig eller inte.

  Gilla

  • Alla bolag har sin agenda. Antingen för exit, underlätta nyemissioner eller transparens vid upphandlingar och förvärv. Men du slår huvudet på spiken när du pekar på enskilda projekts och anställdas bidrag till verksamheten. Den ständiga diskussionen om risk/reward när det kommer till mikrobolag.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s