Provide IT: Vinstvarning, del 2

I går meddelade bolaget en vinstvarning (uppdatering) i vilken man flaggade för omsättningen för fjärde kvartalet skulle uppgå till ca 3 miljoner kr. Tidigare hade man bedömt ca 3,8 miljoner kronor. På grund av belastning av aktiegåvor till anställda blir det 0 kr i rörelseresultat. Vad betyder det här för framtiden?

Pressmeddelandet hittar du här.

Vd pekar på sammanfattningsvis följande punkter i pressmeddelandet

  1. Produktionsproblemen är avhjälpta men har orsakat stor skada.
  2. Inrättandet av kvalitetskontroller.
  3. Inte lika generösa längre i sina intäktsprognoser.
  4. Kommer snart påbörja planering av Osloetablering.

Det här innebär att för det brutna räkenskapsåret 2016/2017 uppgår omsättningen till 12,6 miljoner kronor. Resultatet efter skatt landar på cirka 2,6 miljoner kronor. Det är en rörelsemarginal på 20,6 procent. Det ger en vinst på 0,389 kronor per aktie. Idag handlas Provide IT till 7,15 kronor. Bolaget värderas inklusive kassa till 47,7 miljoner kronor.

Först och främst. Det som har hänt är inte bra. Flyger man för nära solen bränner man sig. Provide IT är ett mindre konsultbolag med runt 15 anställda. Det startades 2012 och har navigerat stadigt framåt fram tills nu. Det jag tror har hänt är, vilket också har skrivits om tidigare på Mikrobolagsanalys, att det är någon form av växtvärk. Bolag som växer skapar affärer men den omkringliggande administrativa och uppföljningskontrollen blir lidande till förmån för business. Det är därför positivt att ledningen har vidtagit åtgärder. Sedan huruvida dessa åtgärder kommer att fungera i praktiken är en fråga framtiden får utvisa.

Marknaden vet i samband med vinstvarningen årsomsättningen och årets vinst. Sedan tar självklart vd tillfället i akt och söker inge hopp om vad som väntar exempelvis att aprilförsäljningen varit över förväntan och att det finns en plan att etablera sig i Oslo inom kort.

Det är emellertid något jag tycker man ska ta med en nypa salt. Bolaget har nyligen haft enorma problem med uppdrag, det har lagt förvärvsplaner på is och inrättat en säljorganisation. I närtid bör fokus ligga på att konsolidera kärnverksamheten och få den stabil. Eftersom ledningen tycks ha hjälpt till med produktionsutvecklingen bör man ställa sig frågan om tid och praktiskt möjlighet finns att dels etablera kontor i Oslo och planera för förvärv i en prisklass mellan 12-20 miljoner kronor. Det vore intressant att höra hur ledningen ställer sig till den frågan, vilket har förtur Oslo eller förvärv? Den insatte vet att bolaget har 26 miljoner i räntefonder som i stort sett, inom tre bankdagar, kan sättas i arbete. Fram till dess går aktieägarna miste om den omtalade alternativa avkastningen.

När allt kommer omkring är Mikrobolagsanalys positiv till verksamheten. Bolaget värderas idag exkl. kassa till drygt 20 miljoner kronor. Om bolaget når en vinst efter skatt på 5 miljoner kronor så handlas bolaget till p/e 4. Det är lågt, även för ett bolag med högre risk som detta. Marknadstrenden är positiv. Många företag och myndigheter arbetar om gränssnittet på hemsidan och skapar bättre digitala kanaler. Det är något som borde gynna Provide IT såväl på kort som på lång sikt.

Om pusselbitarna faller på plats, dvs. kontor i Oslo, ett förvärv och ökad administrativ kontroll vilket kan avlasta vd så tror jag de kommande 24 månaderna kan bli intressanta. Risken för ökad nedsida i aktien bör vara låg trots senaste tidens problem.

Skribenten äger aktier i bolaget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s