Actic: Tillväxtbolag med stabila intäkter

Mikrobolagsanalys skriver om de mest intressanta små småbolagen, mikrobolagen. De som har ett börsvärde upp till 250 miljoner kronor. För att göra innehållet bredare kommer Mikrobolagsanalys nu skriva om bolag med ett marknadsvärde upp till cirka 1 000 miljoner kronor. Först ut är några tankar kring gymbolaget Actic.

Rapporten avseende första kvartalet visade Actic en tillväxt om 16 procent, varav 5 procentenheter organiskt. Ökat fokus på tilläggstjänster, nyetableringar samt en effektiv prisstrategi ligger bakom den organiska tillväxten. Samtidigt ökade snittintäkten per medlem med 15 procent till 349 (304) kr per månad.

  • Nettoomsättningen ökade med 16 procent till 226 Mkr.
  • Snittintäkt per medlem ökade med 15 procent till 349 kr.
  • Justerad EBITDA-marginal uppgick till 16,0 procent.
  • Nyetablering av tre anläggningar samt förvärv av tre anläggningar – totalt 168 anläggningar vid periodens slut.

Det justerade rörelseresultatet mätt som EBITDA uppgick till 36 Mkr under kvartalet. Det ger en marginal om 16,0 procent, att relateras till det långsiktiga målet om 20 procent. Marginalen har påverkats negativt av en högre nyetableringstakt samt fortsatta investeringar i centrala och lokala supportfunktioner. Bolaget har långfristiga skulder ca 600 miljoner kronor.

Vad är caset? Bolaget noterades under våren 2017 på Stockholmsbörsen. Det är värderat till 842 miljoner kronor och har mer eller mindre behållt den värderingen sedan noteringen i april. Actic är verksamt inom en väldigt konkurrensutsatt marknad. Det finns flera konkurrenter däribland Sats, Friskis & Svettis, 24Seven osv. Det ska vägas emot den positiva trend som vi ser inom träning och hälsa. Vidare finns det goda möjligheter att kunna ta betalt av medlemmarna. De flesta betalar in varje månad vilket ger ett förutsägbart kassaflöde. Bredvid medlemskapet finns även PT-tjänster och till exempel kosttillskott.

Har du några tankar kring Actic? 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s