Serstech: Rapportkommentar bokslut – på gång med ny strategi!

Serstech presenterade sent om sider sitt bokslut i veckan. Omsättningen för fjärde kvartalet blev lite av en chock i förening med att man höjt varningens finger kring den återstående leveransen om cirka 35 Mkr till ”genombrottskunden” i Sydostasien. Under veckan lät man emellertid meddela att man fått en order om 1,7 Mkr till Rumänien och Bulgarien. Detta är något att djupa i. 

För helåret blev nettoomsättningen 16 806 (17 496) TSEK, varav periodens resultat blev -2 547 (-6 417) TSEK.

Det här upplevs spontant som skrala siffror med anledning av att bolaget ändå haft en order som var tänkt att beta av under en 18 månaders period. Enligt vd beror dock inte orderleverans på omständigheter hänförliga till Serstech utan kunden.

Vad har man åstadkommit under året fram tills nu? 

För det första har man gjort en strategisk översyn och numera fokuserar mindre i projektform utan i stället arbetar med regionala återförsäljare samt följer upp visat intresse från systemoperatörer. Mer om det här skrev jag i förra inlägget om Serstech.

Bolag erhöll flertalet viktiga referensbeställningar från polismyndigheter, tullmyndigheter och i december även FN. Dessutom sålde Serstech, genom partners, till kunder utanför den under året prioriterade säkerhetsmarknaden, exempelvis inom kvalitetskontroll och läkemedel. Nu senast har bolaget även fått en beställning ifrån Rumänien och Bulgarien på drygt 1,7 Mkr. Ordern är den första större ordern till myndigheter i Europa och slutkunderna är den nationella polismyndigheten i Rumänien och Bulgariens inrikesdepartement. Ordern inkluderar dels Serstechs Raman-instrument och dels databasen för kemiska stridsmedel.

För att bolaget ska nå upp till sitt mål om 150 Mkr före till år 2019 krävs ökad försäljning. Målgruppen har tidigare varit myndigheter, vilket har visat sig vara lättare sagt än gjort med beaktande av upphandlingsfrister m.m. Det är därför mycket positivt att bolaget har fått beställning från privata spelare, ex. kinesisk petroleumaktör som vill kontrollera de egna produkterna när de transporterats från A till B.

Men det finns en sak som är djävulskt intressant vilket jag ifrågasätter om marknaden verkligen har tagit fasta på. Det är upplysningen i senaste pressmeddelandet om 1,7 Mkr-ordern, nämligen att Serstech sedan november 2017 har ett tillverkningstillstånd (läs mer om tillverkningstillstånd hos ISP) från ISP, Inspektionen för Strategiska Produkter, för tillverkning och export av databasen. Tillståndet krävs eftersom databasen klassats som krigsmateriel då den innehåller information som kan användas tillsammans med Serstechs instrument för att identifiera kemiska stridsmedel. Vi har med andra ord en nischprodukt med en konkurrensfördel. Att samla data, skapa en användarvänlig databas och få regulatoriska godkännande torde vara något som ger Serstech försprång gentemot liknande peers.

Det här är en regulatorisk bedrift som legitimerar Serstech, dess mjukvara och framför allt all den sammanställda data som bolaget tillhandahåller. Vid första anblick kan man tro och tänka att det är praktiskt med en handhållen enhet för mätningar i fält eller mindre partier, men det riktiga guldägget är databasen.

De senaste åren har man pratat allt bättre om digitala kartor, Google Maps m.m., och hur  nödvändiga dessa kommer att bli när autonom körning växer fram och blir just fristående. Data har redan blivit en handelsvara, konsumentbeteenden, underlag vid rekryteringar, data över handelsmönster, data över fysisk aktivitet m.m. Allt används för att ta fram ett erbjudande, anpassa det och ta fram lösningar som underlättar och skapar värde för aktörer.

Serstech möter tekniskt konkurrens sett till den handhållna enheten. Den kan ses som ett komplement snarare ersättare av stationär laboratorieutrustning. Men vem hade anat år 2016 att själva databasen skulle vara dragplåstret.

Bolaget har efter nyemissionen kasserat in drygt 24 Mkr före emissionskostnaderna. Hur länge dessa medel räcker, sett till de åtgärder man vill ta i närtid och förevarande burnrate, är oklart. Den nye vdn (med bakgrund som VP Marketing & Product Management på kamera och mjukvarubolaget Phase One A/S) har om inte annat fått en flygande start. Om bolaget fortsätter att inkassera ordrar bör inte bolaget behöva ta in ytterligare medel, vilket är positivt. Risken i aktien är emellertid fortfarande hög. Däremot kommer ökat antal användare, ökad försäljning av mjukvaran vilket genererar återkommande intäkter och OEM-försäljning bör sänka risken om något eller flera av dessa besannas under år 2018.

Inlägget har redigerats sedan publicering.

Skribenten äger aktier i bolaget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s